Blanszowanie warzyw jest to proces, dzięki któremu można zachować świeżość i chrupkość niektórych produktów spożywczych. Tego typu warzywa można dodawać do wielu różnych potraw, które bez wątpienia podnoszą ich walory smakowe i odżywcze. Blanszownik taśmowy jest profesjonalnym urządzeniem, z pomocą którego można poddać warzywa blanszowaniu i to na dużą skalę przemysłową. To urządzenie jest niezastąpione w obróbce żywności. Warto wiedzieć, iż proces blanszowania i schładzania odbywa się dzięki odparowywaniu powietrza. Cały proces sterowany jest odpowiednimi warunkami, specjalną temperaturą. Blanszownik taśmowy stosowany jest między innymi do obróbki kalafiora, groszku zielonego czy też do marchewki.
Urządzeniem tym łatwo się steruje dzięki intuicyjnemu panelowi sterowania. Blanszownik w swojej budowie posiada specjalne filtry i mieszacze, które pomagają równomiernie obrobić warzywa. Blanszownik taśmowy jest niezastąpionym urządzeniem w sektorze przemysłu spożywczego. Obrobione warzywa mogą być pakowane i sprzedawane do sklepów, hoteli oraz restauracji i innych punktów gastronomicznych.
Warto wiedzieć, że cały proces jest odpowiednio zabezpieczony, dzięki czemu nie może dojść do skażenia żywności mikrotoksynami. Taśma w urządzeniu jak najbardziej może mieć styczność z wszystkimi produktami spożywczymi, posiada ona specjalne atesty. Warto zaznaczyć, iż blanszownik jest zgodny z normami bezpieczeństwa obowiązującymi w całej Unii Europejskiej oraz posiada znak Certyfikatu Europejskiego.