Zdrowa żywność, choć coraz popularniejsza, nadal jest rzadkością na polskich stołach. Decyduje o tym przede wszystkim jej wysoka cena. Produkty BIO i eko są zazwyczaj dużo droższe niż te produkowane w sposób tradycyjny. Zdrowa żywność bez wątpienia ma swoje zalety. Jest bezpieczniejsza dla zdrowia człowieka. Nie obciąża organizmu tak, jak jedzenie produkowane na masową skalę. Ponadto przyczynia się także do dbałości o stan środowiska naturalnego.
Przy produkcji żywności BIO i eko nie wykorzystuje się nawozów i pestycydów. Proces wzrostu owoców i warzyw wspomaga się jedynie za pomocą naturalnych środków, np. kompostu. Uprawa żywności BIO jest bardziej pracochłonna, bo wyrywanie chwastów odbywa się tylko ręcznie. Dlatego też uprawy takie są zwykle mniejsze i mniej wydajne niż te nawożone i wspierane środkami chemicznymi. Dlatego tez żywność BIO jest dużo droższa. Istnieją jednak przypadki, kiedy to nie cena powinna być najważniejsza Zdrowa żywność powinna być spożywana przez małe dzieci i osoby na rekonwalescencji. Wychodzenie z choroby może być łatwiejsze przy zdrowej diecie. Zdrowa żywność zalecana jest tez kobietom w ciąży i tym, którzy w swojej pracy mają dostęp do szkodliwych substancji. Dzięki zdrowej żywności ogranicza się napływ sztucznych, szkodliwych składników do organizmu. Obecnie nie trudno jest spotkać sklep ze zdrową żywnością. Otwiera się je w większych miastach. Wiele z nich prowadzi sprzedaż internetową. Dlatego jeśli tylko dzięki jedzeniu, można poprawić jakość życia, warto sięgnąć po zdrową żywność.