Jakie akcesoria do grilla wybrać?

Sezon grillowy w pełni. Przygotowywanie smacznych dań na grillu i spędzanie miło czasu w gronie rodziny i znajomych w ogrodzie lub na działce to ulubiona rozrywka Polaków w okresie letnim. Słoneczne dni i ciepłe wieczory sprzyjają relaksowi na świeżym powietrzu. Choć każdy z nas lubi nieco inne potrawy, to są akcesoria grillowe, które ułatwią przygotowywanie pysznych dań każdemu. Warto też zaopatrzyć się w kilka przyborów, które ułatwią użytkowanie, konserwację i przechowywanie grilla.

Przed przystąpieniem do grillowania, warto skompletować typowe przybory kuchenne pomocne w obracaniu mięsa, wędlin ryb, warzyw i innych dań na ruszcie, a także ich odparowaniu i zdejmowaniu z grilla. Aby szybko łatwo rozpalić grilla, przyda się także specjalna dmuchawa oraz podpałka. Z kolei, żeby urządzenie służyło nam jak najdłużej, zaopatrzmy się w specjalny pokrowiec, do którego będziemy wkładać grill, gdy nie jest użytkowany na przykład po zakończeniu sezonu. Sprawdź, w jakie przydatne akcesoria do grillowania warto się zaopatrzyć.

Jakie akcesoria do grilla wybrać?

1. Podpałki i dmuchawy ułatwiające rozpalanie grilla.

Rozpalanie grilla węglowego bywa kłopotliwe, zwłaszcza w czasie wilgotnej pogody. Aby znacznie przyspieszyć i ułatwić ten proces, zastosujmy takie preparaty jak podpałka do grilla w płynie lub w kostce. Dobra podpałka powinna nie tylko szybko się zapalić, ale również długo podtrzymywać ogień, by węgiel lub brykiet zdążył się odpowiednio rozżarzyć.
Najpopularniejsze rodzaje podpałek do grilla to:

  • podpałki płynne, które są bardzo wygodne w użytkowaniu i skuteczne. Wystarczy polać węgiel lub brykiet podpałką i go zapalić. Podpałki płynne dzielimy na parafinowe, które bardzo szybko się zapalają i są dostępne w najniższych cenach; oraz podpałki żelowe, które co prawda nieco wolniej się rozpalają, ale za to skutecznie roznoszą ogień i są bardziej ekologiczne do tych parafinowych.
  • podpałki w kostkach- tutaj do wyboru mamy podpałki białe parafinowe lub kerozynowe, a także podpałki brązowe wykonane z naturalnych ekologicznych materiałów. Dosyć popularne są również podpałki szare w postaci płytek lub kostek wykonane z płyty wiórowej.
    Warto szukać podpałek ekologicznych, które są przyjazne środowisku naturalnemu, a także nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji podczas użytkowania. Informacje takie znajdziemy na opakowaniu produktu.

Znacznie ułatwimy sobie rozpalenie grilla, jeśli dodatkowo sięgniemy po specjalną dmuchawę. Tak zwane miechy do rozpalania grilla zdecydowanie przyspieszą proces rozniecania płomienia.

2. Akcesoria kuchenne ułatwiające grillowanie.

Przybory kuchenne do przygotowywania na grillu mogą być metalowe lub silikonowe. Te drugie sprawdzą się zwłaszcza w przypadku urządzeń gazowych i elektrycznych, ponieważ nie zarysują delikatnej płyty grzewczej.

Podczas grillowania z pewnością przydadzą się takie akcesoria jak:

  • łopatki kuchenne,
  • szczypce,
  • szpatułki,
  • szpikulce do szaszłyków,
  • łyżki i nabierki do podlewania dań wodą, tłuszczem lub marynatą,
  • pojemnik na zrębki wędzarnicze,
  • prasa do burgerów,
  • stojak do pieczenia kurczaka,
  • kamień do pizzy,
  • deska do krojenia,
  • tacki aluminiowe,
  • patyczki bambusowe,
  • tacka do grillowania owoców morza,
  • dodatkowy ruszt,
  • uchwyty do kukurydzy,
  • wok do grilla,
  • szczotki do czyszczenia rusztu grilla.

Kompletując dopasowany do naszych potrzeb zestaw akcesoriów grillowych, sprawimy, że gotowanie i serwowanie potraw stanie się prawdziwą przyjemnością.

3. Pokrowce do grill.

Pokrowiec na grill to rzecz wręcz niezbędna. Posłuży nam nie tylko do schowania urządzenia po sezonie, ale również do jego ochrony na przykład przed niesprzyjającymi warunkami pogodowymi, jeśli przechowujemy grill w okresie letnim na dworze. Wybierzmy więc solidny wytrzymały i wodoszczelny pokrowiec. Najlepiej sprawdzi się taki wykonany z poliestru powleczonego PVC.

Lista potraw, które możemy przyrządzić na grillu, jest nieskończenie długa. Przygotujemy zarówno dania dietetyczne, takie jak chudy grillowany drób, ryby oraz warzywa z grilla, jak i nieco bardziej treściwe kąski w postaci szaszłyków, żeberek, karkówki, czy burgerów. Na grillu przygotujemy również przepyszne desery na przykład pieczone banany lub ananasy. Rodzinne biesiady przy grillu z pewnością będą należeć do udanych, jeśli będziemy mieć pod ręką wszystkie niezbędne ułatwiające przygotowywanie potraw akcesoria.